poniedziałek, 25 lutego 2019

Kulinarna wyprawa na Kaukaz - Kaukasis

Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu

Jedzenie lokalnych potraw jest nieodzowną częścią wycieczek zagranicznych. Przynajmniej dla wielu z nas. Jest jeszcze część osób stroniących od lokalnych potraw i raczących się fast foodami bądź własnym prowiantem (sic!). Często jest tak, że możemy pozwolić sobie jedynie na podróż kulinarną we własnej kuchni, by dzięki egzotycznym smakom choć na chwilę wyrwać się z rodzimego grajdołka. Książka Olii Hercules Kaukasis... to jedna z pozycji idealnych do takich domowych, kulinarnych eskapad.

Gruzja, wraz ze swoją kuchnią i kulturą, jest dość popularna w Polsce. W Krakowie można znaleźć kilka lokali serwujących gruzińskie specjały, i przyznam, że potrawy, których miałem okazję tam kosztować bardzo mi smakowały. Z wielką radością wziąłem w swoje ręce książę Kaukasis będącą zbiorem przepisów z terenów Gruzji, Azerbejdżanu, a szerzej terenów Kaukazu. Każdy z przedstawionych przepisów poprzedzony jest krótkim wstępem zaznajamiającym czytelnika z historią konkretnej potrawy, terenem, na którym jest najpopularniejsza. Olia Hercules, na przestrzeni całej swojej książki, podkreśla fakt przenikania się różnych kulinarnych wpływ nadających tak specyficzny smak tym często bardzo prostym daniom, będącym w zasięgu nawet początkującego kuchcika. Co niezwykle ważne publikacja uwypukla jak ważne są świeże produkty, aromatyczne zioła, dojrzewające w słońcu warzywa. Jak to w książkach kucharskich bywa znajdziemy tu przepisy na dania mięsne, na słodycze, ale to warzywa i owoce wiodą prym. Wszystko doprawiono klimatycznymi zdjęciami ukazującymi proste, często przaśnie wyglądające potrawy przywodzące na myśl wiejskie wakacje. Ciepłe to i miłe.

Ta prześliczna książka na pewno spodoba się miłośnikom kuchni i eksperymentów kulinarnych. To jedzenie i produkty niezbędne do jego przygotowania stanowią główny element publikacji.  Osoby nie jedzące mięsa będą szczególnie zadowolone, przepisów na wyborne dania wege jest sporo. Wspomniana w tytule podróż jest tylko pretekstem, aby dotknąć tematu kuchni gruzińskiej (czy szerzej kaukaskiej), jeśli ktoś liczy na tekst z gruntu podróżniczy to się zawiedzie. Olia Hercules przygotowała bardzo osobistą książkę kucharską doprawioną wspomnieniami z dzieciństwa, ze swojej podróży po Kaukazie. 

Odwiedź mnie na Lubimy Czytać i Facebooku !

INFO
Autor: Olia Hercules
Tytuł: "KAUKASIS Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu"
Wyd.: BUCHMANN, Warszawa 2017
Il.str.: 240
Cena: 59,99 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niebezpieczne sny

Jedną z funkcji literatury, także tej młodzieżowej (a może przede wszystkim?), jest przekazywanie treści, które w jakiś sposób wpłyną na nas...